Egy kis zöld-ség

Már Lili baba érkezése előtt is érdekelt a zöld életmód, a szelektív szemétgyűjtés, a környezetvédelem. Mióta megszületett a kislányunk, még jobban foglalkoztat a kérdés, hogy mit tehetnénk azért, hogy „csökkenjen az ökológiai lábnyomunk” Kiszámoltam és a jelenlegi életmódunk mellet 1.3 Földre lenne szükségünk. (Ha Te is szeretnéd kiszámolni a lábnyomodat, ITT megteheted)

A zöld életmód -szerintem-akkor tartható hosszú távon, ha a lehetőségeinkhez mérten teszünk meg mindent. Mire is gondolok? Mi egy 90 nm2-es házban élünk hárman, két felnőtt és egy kisgyerek. Ez nem túl nagy, de a számítások szerint (amibe a 18 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele) 45 nm2 jut ránk fejenként. Ennek a 45négyzetméternek az energiaigénye viszont már jelentős. Gázzal fűtünk, ez szintén terheli a környezetet. Nyilván nem fogunk elköltözni és nem tudjuk a fűtést megváltoztatni. De odafigyelhetünk a termosztátra, visszavehetjük a hőfokot, lekapcsolhatjuk a fűtést, ha nem vagyunk itthon, odafigyelhetünk a szellőztetésre. Vállalható és főleg hosszútávon vállalható életmódváltozás sokkal többet jelent, mint kampányszerűen és radikálisan változtatni, aztán visszatérni a korábbi életmódhoz.

A mi első vállalásunk a fenntartható életmód érdekében a szelektív szemétgyűjtés és a hulladékcsökkentés megvalósítása volt. Hogyan is történt ez nálunk?

  1. A házon belüli szelektív gyűjtő kialakítása: A mosogató alatti szemétgyűjtő fiókot három részre osztottuk. Egy vegyes szemét, egy szelektív gyűjtő. Ide megy a műanyag, papír, fém hulladék. Ez kétszer akkora, mint a vegyes hulladék de kétszer olyan gyorsan telik meg. Csak ez az apró változtatás negyedére csökkentette a kommunális hulladékunkat! Semmi kényelmetlenséggel nem jár, mert a kukások négy hetente elszállítják.
  2. Veszélyes hulladékok: autógumi, vegyszerek, festékek. stb. Kivisszük a hulladéklerakóba. Nincs messze és ingyenes. Kis kerülővel és egy kis szervezéssel megoldható. A sütéshez használt olajat visszatöltjük a flakonba és tankoláskor leadjuk. Elemek: újratöltőset használunk vagy leadjuk gyűjtőbe. Egy csomó helyen gyűjtik, még a Pepco-ba is pl. A gyógyszereket leadom a gyógyszertárba.
  3. Kerti hulladék: próbálkoztunk házilag komposztálni, de csúfos kudarcot vallottunk. Így köztes megoldásként kivisszük a hulladéklerakó komposztálójába.
  4. Használt ruhák: elajándékozom, ami teljesen hibátlan, foltmentes. Ezek általában Lili átnőtt és az én szülés előtt vásárolt ruháim. A használt, de szintén kopás és folt mentes ruhákat leadom a charity shop-ba. A maradék ruhagyűjtő konténerbe, vagy hulladékudvarba kerül.
  5. Igyekszünk a lehető legkevesebb csomagoló anyagot használni és igénybe venni. Eldobható szatyrot, fóliát csak nagyon végső esetben használunk, viszünk saját textil zsákot vagy kosárba pakolunk, onnan a csomagtartóba, itthon pedig behordjuk kézbe a vásárolt dolgokat.
  6. Megfontoltan vásárolunk (én is nagyon próbálok) Felesleges dolgot akkor sem veszünk, ha akciós, olcsó, kihagyhatatlan ajánlat. Nem veszünk ruhát, ami nem pont jó de majd belefogyok, nem veszünk ételt, ami csábító csomagolású, tíz van egy csomagban mert így olcsóbb az egységára, mi meg csak egyet ennénk meg stb.

Amin javítani szeretnék: még mindig dobunk ki lejárt szavatosságú vagy megromlott ételt. Ezen szeretnék változtatni a menü előre tervezésével. Szabályosan rosszul érzem magam, ha ételt látok a kukában. Ehhez már találtam is egy jó kis menütervezőt a fb-on. Ha szeretnéd letölteni ITT megteheted.

Egyszerű lépések és hosszútávon vállalhatóak. Tudom, hogy ezzel nem mentjük meg a Földet és nem lesznek tiszták az óceánok. Tudom, hogy tehetnék többet, hiszen sokan vannak, akik megoldják egy éves szemétmennyiségüket annyiból, amennyit én egy hét alatt termelek. (Pl: Bea Johnsonról az ECO LIFE blogon olvashattok, a könyve a Librinél is megrendelhető) Ők az én szemben példaképek, hősök akik nagy hatással vannak a Föld sorsára a közösségek által, akik követik őket és akiknek a véleményét, életét képesek formálni. Én nem vagyok hős, csak egy átlagos ember! De minden lépés számít!

Ha szeretnél még tovább olvasni erről a témáról, várlak vissza.

Szeretettel:

Enci

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük