Saláta kenyérrel

Mindennapi kenyerünk

Ha nem is minden nap, de minden második, harmadik nap szépen telepakolom a konyhapultot egy csomó dobozzal, üveggel, tartóval és egyéb hozzávalóval. Aztán fogom a konyhai mérleget, kanalakat, mérőt, ohh és a vajtartót meg az olajat… pfh, inkább mutatom

Szóval ennyi mindent. Aztán összeöntök mindent a kenyérsütő gépbe. Amit három hónapja joghurt készítő gépnek vettünk egyébként, mert azt is tud. Állítólag. mert én még csak kenyeret sütöttem vele, de azt egyfolytában. Nem ettem bolti kenyeret hetek óta, mert a házi kenyérnek nincs párja. Már az illatától is bekattanok 😀 Persze tudom, hogy az lenne az igazi, ha magam gyúrnám, de tudom, hogy az nem menne kettőnél többször.

Ezért marad a szuper kis sütőm. Az első kenyér nagyon jól sikerült, aztán a második nagyon rosszul. Akkor kezdtem kísérletezni és még két nem túl jó után meg lett a végleges recept:

500 grammos teljes kiőrlésű kenyér hozzávalói:

  • Víz: 205 ml
  • Napraforgóolaj: 2-3 evőkanál
  • Vaj: 5 dkg
  • Útifűmaghéj: 3 teáskanál
  • Só: 1 kávéskanál
  • Barna cukor: 2-4 kávéskanál
  • Tönkölybúza fehér liszt: 130 gramm
  • Tönkölybúza teljes kiőrlésű liszt: 80 gramm
  • Hajdina liszt: 100 gramm
  • Tápióka keményítő: 30 gramm

Magok ízlés szerint

  • Dió
  • Fekete szezám
  • Napraforgó
  • Tökmag stb.

A teljes kiőrlésű kenyeret mindig rövidebb programon kell sütni és vigyázni kell, mert könnyen megpirul. Az én gépemen ez a gyors korpás kenyér program. A sütési fokozatot három közül a legvilágosabbra állítom, így is néha túl sül az alja.

Ez a kenyér nagyon finom, csupa egészséges rost anyaggal van tele, ezért sokat kell rá inni. Egyetlen hátránya, hogy két nap után már nagyon morzsálódik, így mindig csak fél kilósat sütök egyszerre. Meg amúgy is a friss kenyér a legjobb.

Egy kis saláta, zöld tea és egy étkezéssel adunk a testünknek rengeteg tápanyagot és vitamint.

Ha tehetitek, süssetek!

Szeretettel:

Enci

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük